Het succes van Govers als groothandel voor de bouw en industrie komt niet uit de lucht vallen. Het bedrijf kan bogen op een rijke historie, die terugvoert tot 1865. In dat jaar startte Theun Cornelis Govers een handelsfirma in ijzerwaren, gereedschappen, kachels en huishoudartikelen.

De volgende generatie Govers bleef aan het roer tot 1966, toen Piet Brinkman de zaak overnam. Dat luidde een periode in van constante groei. Die werd direct al geïllustreerd met de komst van de eerste medewerkers en voortdurende uitbouw van de bedrijfslocatie aan de Weststraat, door belendende woningen aan te kopen en die bij de bedrijfsruimte te trekken. Om de verdere ambities als professionele groothandel gestalte te geven werd in 1988 het besluit genomen te verkassen naar een groot en modern industriepand aan de Energieweg in Den Helder. Daar is Govers tot op de dag van vandaag gevestigd.

Met de komst van Bart Brinkman trad een nieuwe generatie toe tot de directie en ook dat zorgde voor een nieuwe dimensie. De succesformule van Govers (optimale prijskwaliteit/verhouding gekoppeld aan een hoog serviceniveau) bleef niet onopgemerkt in andere delen van Noord-Holland. Dat leidde er toe, dat Govers in 1996 de Bakker's ijzerhandel op Texel overnam. Al sinds 1998 is Govers ISO-gecertificeerd, waarmee een professionele waarborg aan de markt wordt afgegeven,In 2004 sloeg Govers de vleugels uit in zuidelijke richting. Met de overname van de Enkhuizer IJzerhandel in Enkhuizen vestigde het Helderse bedrijf definitief z'n reputatie als dé groothandel voor bouw en industrie in Noord-Holland Noord. Sinds maart 2009 is de driehoek in de Noordkop gesloten met de vierde vestiging in Heerhugowaard. Aan de Bellstraat is een prachtige nieuwe vestiging verrezen. Vanuit vier magazijnen zijn 15.000 producten direct uit voorraad leverbaar. Bestellingen worden op werkdagen ten noorden van het Noordzeekanaal binnen 24 uur bezorgd.